понедельник, 15 февраля 2016 г.

Психологічна служба поряд

Поради щодо адаптації дитини після тривалої перерви у навчанні


У зв’язку із тритижневим карантином місцеві органи освіти вирішили не змінювати терміни весняних  канікул, а застосувати різні способи ущільнення вивчення навчального матеріалу школярами. Звісно, що після такого вимушеного відпочинку учням доведеться докласти багато зусиль, аби надолужити той навчальний матеріал, що через епідемію залишився неопрацьованим. І це може виявитися досить стресовим для дітей. На перші після карантину уроки наші вчителі спланували повторення,щоб не навантажувати учнів новим матеріалом, дати їм можливість реадаптуватись (тобто, адаптуватися заново) до навчальних умов, звикнути до нового розпорядку дня та навантаження. Після перерви у навчанні учні відчувають труднощі в зосередженні, концентрації уваги, вони бувають збудженими або навпаки млявими, слабко вмотивованими, в них збивається так званий «робочий ритм» і їм потрібен деякий час, щоб знову повернутись до навчального процесу.
 Для того щоб школярі швидко й безболісно увійшли в робочий ритм, раджу наступне :
 1.Не дорікати учням за згаяний час, бо це відбулося не з їхньої вини і не за їхнім бажанням.
2.Говорити про необхідність  ущільнення програм навчання не як про покарання, а як про можливість нормально засвоїти програму і отримати необхідні знання.
3. Не лякати дітей надзвичайним навантаженням, яке чекає на них у зв’язку із необхідністю надолужити матеріал.
4. На час карантину учні отримували певні завдання, перевіряти їх будуть диференційовано, оскільки дехто хворів і не мав можливості виконати їх.
 5. Збільшувати навантаження дорослі  мають поступово, не «тиснути» на дітей  дисциплінарно в перші дні, навіть якщо дисципліна не ідеальна (по-перше, вони скучили один за одним і їхня потреба у спілкуванні підвищена після вимушеної ізоляції, а, по-друге, за час карантину вони дещо відвикли від шкільної дисципліни).
  Батькам: допомогти дитині повернутися до нормального режиму дня, слідкувати за раціональністю харчування, не змушувати працювати через силу, особливо в перші дні – працездатність, увага та організованість швидко повернуться. І не забувати про засоби профілактики грипу та ГРВІ – сезон захворюваності, на жаль, не закінчується разом з карантином.

1 комментарий: